Screening tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je laten onderzoeken of jullie kind lichamelijke of chromosomale afwijkingen heeft. We noemen dit prenatale screening. Er zijn twee verschillende soorten screening.

NIPT

Je kunt ervoor kiezen om de NIPT (niet-invasieve prenatale test) uit te laten voeren. De NIPT is een test waarbij bloed wordt afgenomen vanaf 10 weken zwangerschap.

Om deze zwangerschapstermijn vast te kunnen stellen, moet je moet hiervoor de termijnecho hebben gedaan. Je bloed wordt onderzocht in het laboratorium en er wordt gekeken of er aanwijzingen zijn dat je kind Down-, Edwards- of Patausyndroom heeft (trisomie 21, 18 of 13). Indien je kiest voor nevenbevindingen, kunnen ook andere chromosomale afwijkingen ontdekt worden.

Lees meer

13 weken echo

In Nederland kun je alleen kiezen voor de 13 wekenecho als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en
nadelen zijn van de 13 wekenecho. Aan de ene kant lijkt het goed om al vroeg in de zwangerschap te weten of het kind een ernstige lichamelijke afwijking
heeft. Je hebt dan meer tijd voor extra onderzoek en om te beslissen wat je met de uitslag doet. Maar, een vroege echo kan ook zorgen voor onrust en onzekerheid.

Lees meer

20 weken echo

Bij de 20 weken echo wordt uitgebreid gekeken naar de baby. Er wordt gekeken naar de hersenen, schedel, aangezicht, wervelkolom, hart, maag, darmen, nieren, blaas en armen en benen. Ook wordt de hoeveelheid vruchtwater, de placenta (moederkoek) en de grootte van het kind beoordeeld. De meeste grote afwijkingen worden opgespoord. Niet alle afwijkingen kunnen gezien worden op de echo. Soms zijn afwijkingen pas zichtbaar na de geboorte. Ook hierbij geldt dat de echo jullie eigen keuze is.

Lees meer