Medische echos en pretechos
In je zwangerschap krijg je een aantal echo’s aangeboden op verwijzing van de verloskundige. Je mag altijd zelf beslissen of je de echo wel of niet wilt laten maken. Alle echo’s met een verwijzing worden vergoed door je zorgverzekeraar. Het is ook mogelijk om extra echo’s (geslachtsbepaling, 3D/4D echo’s) in te plannen, dit noemen we een pretecho.
De echo’s worden gemaakt in ons echocentrum VC De Poort en de pretecho’s in bijbehorende bureau Poortpret. De echo’s vinden plaats bij ons op de praktijk in Katwijk of in het echocentrum in Leiden. Deze keuze kan je zelf maken.
Na de echo ontvang je de foto’s direct op je mobiel. Zo kan je ze makkelijk delen en blijven ze van goede kwaliteit. Hier hoef je niets voor te doen, gewoon service vanuit ons echocentrum. Uitgeprinte foto’s blijven natuurlijk ook mogelijk.
Waarom werken wij samen met VC de Poort?
Hier werken ervaren en gecertificeerde echoscopisten waarbij kwaliteit bovenaan staat. Zij doen hun uiterste best om jou de beste echo te geven en voor een prettige sfeer te zorgen. De echoscopisten zijn allemaal aangesloten bij de BEN (Beroepsvereniging Echoscopisten Nederland) en worden elke twee jaar opnieuw gecontroleerd op hun vakbekwaamheid.
1
Vitaliteitsecho 7-8 weken:
De eerste weken van de zwangerschap zijn vaak heel onwerkelijk. Na de eerste blijdschap van de positieve zwangerschapstest, wil je als aanstaande ouders graag bevestiging. Bij de vitaliteitsecho zie je voor het eerst het nieuwe leven in je buik. De vitaliteitsecho is een spannend onderzoek, met name als een eerdere zwangerschap niet goed is gegaan of als je complicaties hebt, zoals bloedverlies of buikpijn, maar ook als je zwanger bent na een lange kinderwens.
Bij een jonge zwangerschap is het vaak nodig om de echo vaginaal te verrichten voor een duidelijk beeld. Het is goed om te weten dat een vitaliteitsecho geen zekerheid geeft voor het verdere verloop van de zwangerschap.
2
Termijnecho 11-12 weken:
Je kindje is nu al wat duidelijker te zien. Je kunt een hartje zien kloppen en armpjes en beentjes kunnen gezien worden. Bij de termijnecho is het doel om de uitgerekende datum vast te stellen, te kijken of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en of er mogelijk sprake is van een meerling. Deze echo kan in de meeste gevallen via de buik worden gemaakt.
3
13 weken echo:
In Nederland kun je alleen kiezen voor de 13 wekenecho als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en
nadelen zijn van de 13 wekenecho. Aan de ene kant lijkt het goed om al vroeg in de zwangerschap te weten of het kind een ernstige lichamelijke afwijking
heeft. Je hebt dan meer tijd voor extra onderzoek en om te beslissen wat je met de uitslag doet. Maar, een vroege echo misschien
ook zorgen voor extra onrust en onzekerheid.
5
20 weken echo:
Bij de 20 weken echo wordt uitgebreid gekeken naar de baby. Er wordt gekeken naar de hersenen, schedel, aangezicht, wervelkolom, hart, maag, darmen, nieren, blaas en armen en benen. Ook wordt de hoeveelheid vruchtwater, de placenta (moederkoek) en de grootte van het kind beoordeeld. De meeste grote afwijkingen worden opgespoord. Niet alle afwijkingen kunnen gezien worden op de echo. Soms zijn afwijkingen pas zichtbaar na de geboorte. Ook hierbij geldt dat de echo jou/jullie eigen keuze is.
6
Pretecho 3D/4D:
Wil je nog eens extra naar je kindje kijken met een beter beeld? Bij een 3D/4D echo zie je bewegende beelden met diepte en kleur. Het is zelfs mogelijk om de beelden te bewerken zodat je kindje nog beter zichtbaar wordt. Alle bewegingen zijn zichtbaar en als het kindje meewerkt, is er een mooie video van te maken. Deze echo duurt 45 minuten. Je krijgt de beelden en filmpjes direct op je telefoon zodat je ze met iedereen kan delen. En natuurlijk ontvang je de mooiste foto uitgeprint op fotopapier. De beste tijd voor een 3D/4D echo is tussen 24 en 30 weken. Deze echo wordt gemaakt op locatie Leiden van VC de Poort.
7
Groeiecho
Je kan bij de intake al te horen krijgen dat je een indicatie hebt voor een groeiecho, maar deze kan ook ontstaan in de zwangerschap. Je krijgt dit te horen van je verloskundige. Bij een groeiecho wordt het hoofd, de buikomvang en de lengte van het bot in het bovenbeen opgemeten. Daarnaast wordt gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater. De metingen worden verwerkt in een groeicurve, welke een schatting geeft van het gewicht van het kind op dat moment.
8
Liggingsecho (na 35 weken):
Er wordt bij deze echo gekeken of het kindje met het hoofd naar beneden (hoofdligging) of naar boven (stuitligging) ligt. Deze echo krijg je als er op het spreekuur twijfel is bij de verloskundige over de ligging. Het kindje is al behoorlijk groot en zit soms met het hoofdje al ingedaald in je bekken. Dit maakt het lastiger om mooie beelden van het kindje te laten zien.