Wij merken dat jullie vragen hebben rondom corona en bevallen. Voor sommige van jullie is het nog ver weg, maar voor sommige ook al dichtbij. We begrijpen dat dit onrust voor jullie mee brengt.

Je mag natuurlijk ook nog steeds een mail sturen naar info@verloskundigenkatwijk.nl bij vragen over het corona virus. We zullen je vraag binnen 24 uur beantwoorden, ook in het weekend.

Kan ik in het ziekenhuis bevallen?
Tot zo ver zijn er nog geen beperkingen om te kunnen bevallen in het LUMC en Alrijne Leiderdorp.

Mag mijn partner bij de bevalling aanwezig zijn? (partner kan ook een ander familielid zijn)
Als je partner geen klachten heeft, dan kan hij bij de bevalling aanwezig zijn zowel thuis als in het ziekenhuis. Heeft je partner lichte verkoudheidsklachten en/of lichte hoest, dan mag hij WEL thuis bij de bevalling aanwezig zijn met gepaste bescherming (beschikbaar via verloskundige) maar NIET in het ziekenhuis. Heeft je partner ernstige verkoudheidsklachten, hoesten en/of koorts dan mag hij zowel thuis NIET in de kamer waar de bevalling plaatsvindt aanwezig zijn en ook NIET in het ziekenhuis.
Let op: het kan dus zijn dat een partner of andere begeleider wel in de thuissituatie aanwezig mag zijn (bij milde klachten met bescherming) maar vervolgens bij overdracht niet meer naar het ziekenhuis mag vanwege (milde) klachten. Het is dus handig om iemand stand by te hebben, mocht het nodig zijn om naar het ziekenhuis te gaan en je partner niet mee kan.

Verloopt de verloskundige zorg tijdens de bevalling nu anders?
Als er in het gezin geen verdenking is op een corona besmetting, zullen wij de zorg leveren zoals die ook was voor de aanwezigheid van het corona virus. We zullen, zoals altijd, goed letten op de hygi├źne.

Parkeren LUMC
Als je gaat bevallen in het LUMC, parkeren we niet meer bij de Spoed Eisende Hulp (deze ingang is alleen toegestaan bij verdenking corona besmetting), maar in de garage. We kunnen op de begane grond parkeren (ingang invalide plekken), zodat we niet op zoek hoeven naar een parkeerplek. Wij adviseren dat de zwangere wordt afgezet bij de ingang door haar partner/familielid en dat diegene daarna direct de auto parkeert op de begane grond. Wij zullen dan samen bij de ingang wachten op je partner/familielid.

Pijnstilling
Bij een corona besmetting is pijnstilling niet mogelijk.
Tot zo ver is er in het LUMC geen beperking tot het krijgen van een epiduraal en/of lachgas. In het Alrijne Leiderdorp is het afhankelijk van het moment waarop de aanvraag van een epiduraal wordt gedaan, omdat de OK voor een groot gedeelte is ingericht voor corona patienten. We kunnen jullie in het Alrijne dus niet verzekeren dat dit gaat lukken. Remifentanyl is in het Alrijne tot nu toe wel beschikbaar.

Ontslag uit het ziekenhuis
Het kan zijn dat je een keizersnede hebt gehad of dat je langer moet blijven in het ziekenhuis omdat je kindje in het vruchtwater heeft gepoept. Dit zijn allemaal indicaties om onder begeleiding van het ziekenhuis te bevallen. Per persoon wordt er gekeken hoelang de zorg in het ziekenhuis na de bevalling zal zijn. Zodra het mogelijk is en moeder en kind in goede conditie zijn, zullen jullie worden ontslagen uit het ziekenhuis. Dit kan dus wat sneller zijn dan normaal.

Deze informatie geldt voor de huidige situatie. We kunnen niet voorspellen hoe (snel) dit zal veranderen. Bij veranderingen houden we jullie uiteraard op de hoogte.

We hopen jullie weer voldoende te hebben geïnformeerd, anders horen we het graag!

Terug naar overzicht