Centering Pregnancy

Bij ons in de praktijk heb je de keuze uit twee vormen van zorg in de zwangerschap, Groepssessies oftewel Centering Pregnancy en de individuele controles. Tijdens het intakegesprek bekijken we samen wat het beste bij jou past. Lees verder als je meer te weten wilt komen over Centering Pregnancy.

Wat is Centering Pregnancy? Als je zwanger bent verandert er veel. Je baby ontwikkelt zich en je lichaam verandert. Maar dat niet alleen. De zwangerschap is vaak ook een periode waarin je andere keuzes gaat maken. Misschien ga je anders eten en wat is dan wel of niet goed. Waar en hoe wil je bevallen? Welke voeding ga ik mijn baby straks geven en hoe ga ik dat dan doen als mijn kindje er eenmaal is? Meer of minder werken? Wie gaat wat doen in ons gezin? Als je al een kindje hebt, hoe ga ik die dan voorbereiden op deze baby. Er zijn dus veel dingen waar je in de zwangerschap over na moet denken. En natuurlijk wil je ook graag weten of je baby goed groeit en de andere medische controles goed zijn. Centering Pregnancy is een programma dat de medische controles en alle informatie rondom zwangerschap, de bevalling en de eerste babytijd combineert. Daarnaast is er ook tijd om al je vragen te stellen en je ervaringen te delen met vrouwen die rond dezelfde periode zijn uitgerekend.

1

Elkaar steunen en kennis uitwisselen

In de groep worden onderwerpen besproken die belangrijk zijn voor jou, je zwangerschap en je baby. Je ontmoet andere zwangere vrouwen waardoor je ervaringen kunt delen en zo nodig elkaar kunt steunen.

2

Vaste dag en tijdstip

De groepszorg is op vastgestelde dagen en tijden. Deze zijn vooraf bekend tot het einde van je zwangerschap. Je hoeft niet meer te wachten op een controle. Vanaf 36 weken zwangerschap zullen de controles individueel plaatsvinden, zodat je ook je andere verloskundigen kunt leren kennen.

3

Beter contact met je verloskundige

Je hebt langer contact met de verloskundige dan tijdens de 1 op 1 controles. Je kunt dus meer vragen stellen en langer over iets doorpraten. Dat is niet alleen prettig voor jou maar ook belangrijk voor de verloskundige: zij hoort meer en kan beter begrijpen wat er voor jou en de andere vrouwen belangrijk is.

4

Betere uitkomsten van de zwangerschap

Uit onderzoek in Amerika blijkt dat deze vorm van zorg betere uitkomsten geeft. Ook in Nederland zijn de uitkomsten van de zwangerschap beter. Er worden bijvoorbeeld minder kinderen te vroeg geboren. Ook blijkt dat de meeste vrouwen dit een hele fijne vorm van zorg vinden. Degene die het concept CenteringPregnancy ooit bedacht, heeft inmiddels meerdere prijzen mogen ontvangen.

Centering Pregnancy in het kort

12 uur méér zorg dan in een individueel traject verloskundige zorg
• Meer onderwerpen bespreken en dieper in gaan op de onderwerpen
• Verloskundige zorg in een groep zwangeren die ongeveer in dezelfde tijd zijn uitgerekend
• Individueel contact met verloskundige voor uitwendig onderzoek
• Ervaringen delen en van elkaar leren
• 7 bijeenkomsten van 2 uur i.p.v. controles van 15 minuten, en een bijeenkomst na de bevalling
• Actieve betrokkenheid bij de zorg
• Je leert hoe je je bloeddruk zelf kunt meten, urine testen, wegen en zwangerschapskaart bijhouden
• Ook leer je hoe je gezondere keuzes kunt maken voor jezelf, je zwangerschap en je baby

Ben je zwanger en
wil je je aanmelden?

Samen kijken naar jullie wensen en behoeften.
Je bent van harte welkom!

Afspraak maken