Update Corona-virus 19-3-2020

Zoals je vast al wel gehoord hebt zijn ook wij genoodzaakt om op advies van het RIVM, onze beroepsorganisatie KNOV en de regionale ziekenhuizen maatregelen te treffen om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. Deze maatregelen zijn er op gericht dat wij elkaar niet besmetten, wij als zorgverleners niet ziek worden en we de verloskundige zorg in onze regio kunnen blijven waarborgen. Bij zwangeren verloopt een infectie met het coronavirus net als bij anderen en het virus komt niet bij de baby terecht. Er zijn geen aanwijzingen dat het virus miskramen of aangeboren afwijkingen veroorzaakt.

Spreekuur
Dit zijn de afspraken die we gemaakt hebben:
·       Echo’s blijven voorlopig doorgaan, maar alleen de medisch noodzakelijke echo’s. En kom alleen, je partner en/of                      kinderen mogen helaas niet meer mee. (Facetimen mag wel) Het pretecho spreekuur komt te vervallen.
·       Controles duren zo kort mogelijk: bloeddruk meten en je buik voelen
·       Kom alleen, dus zonder partner en kinderen
·       Overleg met de assistente of verloskundige of je suikertest/OGTT noodzakelijk is.
·       Groepsconsulten zoals de Centering Pregnancy, Ouderteam en hartjesspreekuur worden afgelast, net als de                               voorlichtingsavonden over de Bevalling (er wordt gewerkt aan een filmopname van de voorlichting)
·       Nacontroles, kinderwensspreekuur en anticonceptieconsulten doen we telefonisch of worden uitgesteld
Mocht je twijfelen om tijdens deze periode naar de praktijk te komen, bel ons dan. Meld in dit gesprek ook als je verkouden bent/hoest/koorts hebt, dan kunnen we daar rekening mee houden. Wij beseffen dat controles bij de verloskundige niet alleen medisch belangrijk zijn, maar dat het ook voor geruststelling en gezelligheid is. Het is jammer, zowel voor jullie als voor ons, dat dit aspect van ons werk even van ondergeschikt belang is.    Bevalling
Sta je op het punt van bevallen? De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft. We kunnen de plaats van de bevalling opnieuw met je bespreken, ook met het oog op de bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op het ziekenhuispersoneel. Wanneer je gaat bevallen mag er voorlopig maar één begeleider bij de geboorte (en überhaupt in het ziekenhuis) aanwezig zijn, dus ook niet op de gang of ergens anders in het ziekenhuis. Ook kraamvisite na de bevalling is niet gewenst. Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd. Parkeer in de parkeergarage en kom via de hoofdingang het LUMC binnen (ipv via SEH).

Ben jij of je partner ziek en heb je mogelijk het Corona-virus dan zullen we het regionale Corona-team inzetten. Dit zijn 4 verloskundige uit de regio die helemaal uitgerust zijn met de juiste beschermende uitrusting (wit pak, bril, mondmasker) Je kent deze toppers van collega’s dan wel niet maar je krijgt wel de zorg die je nodig hebt.

Kraambed
Kraamvisites doen wij ook telefonisch, tenzij de hielprik moet worden gedaan of er andere belangrijke reden is dat we langs moeten komen. Helaas is het sinds kort niet meer toegestaan om na de bevalling bezoek je ontvangen die de baby bewonderen. Zelfs je zus, (schoon)vader of (schoon)moeder niet. Dit geldt ook voor de kraamperiode en daarna.

Als praktijken in de regio doen wij hard ons best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. Wij hebben afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. Wij houden op die manier de kwaliteit van de zorg goed in de gaten en zullen er dan ook alles aan doen om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.

Voor meer info bekijk Clienteninformatie Coronavirus

Deze maatregelen gelden in elk geval tot en met 31 maart, maar wellicht langer.

 

Met vriendelijke groet,

Team van Verloskundigenpraktijk Katwijk