02/07/2016

papa info

Je wordt vader!

home (2)

Misschien voor het eerst, misschien ben je het al, maar spannend blijft het. Als partner kan de zwangerschap nog een beetje onwezenlijk voelen. Jij bent immers niet degene met eetbuien, hormoonschommelingen, een lichaam dat aldoor verandert en –niet onbelangrijk- een baby in je buik. Toch speel jij een hele belangrijke rol tijdens de zwangerschap, bevalling en daarna.

De rol van de vader

 

Het is leuk, zowel voor jou als voor je partner, om zoveel mogelijk betrokken te blijven bij de zwangerschap. Kom daarom mee naar controles, voorlichtingsavonden, zwangerschapsgym, enzovoorts. Voor jou wordt de komst van je kindje daardoor een stuk concreter en je begrijpt beter wat er in het lichaam van je vrouw gebeurt. Daardoor kun je haar optimaal ondersteunen. Bovendien helpen deze dingen erbij om je voor te bereiden op de geboorte van de baby. Dat is belangrijk, omdat je vrouw veel steun van jou nodig zal hebben. Bovendien zul jij tijdens de zwangerschap misschien andere vragen hebben dan je vrouw. Deze kun je allemaal aan ons stellen tijdens het spreekuur.

De rol van de vader bij de bevalling

Zie jezelf tijdens de geboorte als de coach van je vrouw. Wij gebruiken graag de volgende vergelijking: De bevalling kun je zien als een marathon waarvoor je partner samen met jou negen maanden lang heel hard getraind heeft. Dit is het moment waarop ze alles uit de kast moet halen. Jij bent er als coach de hele tijd geweest om haar te ondersteunen waar je kon en nu heeft ze jou nodig om de eindstreep te halen. Tijdens de marathon zal ze moe zijn, pijn hebben, op willen geven, maar jij bent er om haar te motiveren om door te zetten. Jij moedigt haar aan, spreekt haar toe en brengt haar wat ze nodig heeft. Natuurlijk is het sneu om haar zo te zien, maar ze moet doorzetten en daarin kun jij haar, beter dan wie dan ook, steunen. Dat is nogal een verantwoordelijkheid, dus onderschat het niet. Juist daarom is het zo belangrijk dat jullie de 'training' samen doorlopen. Jullie zijn een team en zij moet op jou kunnen bouwen. Bereid je daarom zo goed mogelijk voor.

Meer info voor papas

Daarnaast zijn er natuurlijk nog meer manieren om je te laten informeren:

• Op de nieuwspagina vind je boeken die speciaal voor (aanstaande) vaders bedoeld en geschreven zijn.

• Tijdens voorlichtingsavonden in onze praktijk leer je meer over jouw rol als partner tijdens de zwangerschap en bevalling.

• Kom mee naar controles, onderzoeken en echo's. Hier wordt veel informatie gegeven en kun je al je vragen stellen.

• Cursussen zoals zwangerschapsgym en zwangerschapsyoga zijn niet alleen bedoeld voor zwangeren. Juist niet. Jij leert hier hoe je je vrouw geestelijk en lichamelijk kunt steunen tijdens de zwangerschap en geboorte.

• Zoek een manier om je voor te bereiden die bij jou past. Lees boeken, bekijk dvd's, praat met andere vaders, wat dan ook, maar zorg dat je goed beslagen ten ijs komt. Wij hopen je snel te mogen ontmoeten in onze praktijk!