Een kinderwens, hoe pak je dat aan?

En dan…..plots heb je een kinderwens, hoe pak je dat aan? Veel vrouwen en hun eventuele partners komen op een punt van hun leven dat ze steeds meer nadenken en dromen over het krijgen van een kindje. Maar waar moet je dan op letten en hoe bereid je je het beste voor op een toekomstige zwangerschap?

Ten eerste is het goed om, vóórdat je zwanger bent, eens te bedenken hoe het gesteld is met je gezondheid. Rook, drink je of gebruik je drugs ? Dan is het goed om ruim op tijd te stoppen met roken, alcoholgebruik en drugs. Lukt het stoppen niet vanzelf ? Vraag dan de hulp in van je huisarts.

We weten dat sigaretten, alcohol en drugs niet goed zijn voor je kindje en en je kind ernstig in gevaar kan brengen. Stop dus 3 maanden voordat je zwanger bent.

Verder is het ook goed om te bedenken of je medicijnen gebruikt en of deze medicijnen niet geschikt zijn tijdens een zwangerschap. Je huisarts helpt je met het adviseren van een ander medicijn of laat je, indien gewenst, onder begeleiding stoppen.

Start ook direct met foliumzuur, te koop bij iedere drogist en apotheek. Foliumzuur verkleint de kans op een kindje met een open ruggetje.

Kijk ook eens op de site van www.voedingscentrum.nl/etenzwanger daar staat duidelijk op waar je qua voeding op moet letten als je zwanger bent of een kinderwens hebt.

 

Als het voorbereidend werk verricht is komt het moment suprême. Het echt zwanger worden. Maar wat is nou het moment dat je het beste kunt vrijen? Het antwoord is “als je vruchtbaar bent of vlak ervoor”. Helaas ben je per maand niet heel lang vruchtbaar en overleeft je eicel na de eisprong slechts 24 uur. Spermacellen overleven overigens 3 dagen, soms zelfs 5 dagen.

Heb je een regelmatige cyclus van 28 dagen dan heb je op dag 14 een eisprong en dan ben je vruchtbaar. Het leuke is dat je het zelf ook kunt merken of je op het moment staat om een eisprong te krijgen. Dat zie je aan je vaginale slijmproductie. Als je vruchtbaar bent verandert je slijmproductie naar een helder vloeibaar slijm dat er uitziet als het eiwit van een rauw ei. Tijdens het afvegen bij een toiletbezoek kan je dat merken bij het afvegen van je vagina. Er kunnen dan slijmdraden ontstaan.

Na de eisprong wordt slijm dik en soms zelfs gelig, ongeveer zoals pannenkoekbeslag. Helaas, je vruchtbare dag is dan voorbij. Een dag of 2 a 3 voor je geschatte eisprong gemeenschap hebben is dus ook een optie.

Op het moment van de eisprong zakt de temperatuur bij de meeste vrouwen een beetje. Vervolgens zo’n 12 tot 24 uur na de eisprong stijgt deze met 0,2 tot 0,5 graad en kun je deze stijging waarnemen in de temperatuurcurve. Na je eisprong stijgt deze een halve graad. Het is wel een intensief klusje, je moet dagelijks op ongeveer hetzelfde moment, rectaal, je temperatuur meten (met een thermometer met 2 cijfers achter de komma) en noteren in een temperatuurcurve. Maar het werkt wel. De temperatuurmethode en het controleren van het cervixslijm gaan daarom hand in hand. Door het verlies van het eiwit-achtige cervixslijm stel je de vruchtbare dagen vast en je lichaamstemperatuur bevestigt de eisprong.

Heb je nog vragen en mocht je nog behoefte hebben aan een kinderwens afspraak bij je verloskundige? Maak gewoon een afspraak, je steekt er altijd wat van op. Het consult wordt trouwens 100% vergoed door je verzekering.

Enne, succes !