Corona update 13-6-21

Gelukkig gaat het wat beter met de corona-cijfers in Nederland. En dat geeft ruimte voor wat versoepelingen.
Samen met alle collega-verloskundigen, echocentrum de Poort en ziekenhuizen in regio Leiden en omstreken zijn de volgende Corona maatregelen (nog) van kracht:

Maatregelen binnen praktijk
– We willen je vragen om zoveel mogelijk alleen te komen. Zo beperken wij onze contacten. Indien gewenst mogen je partner of kinderen meekomen.
– Je partner mag mee naar alle echo’s van De Poort, voor kinderen en/of andere familieleden geldt dit niet.
– Bij een pretecho mogen kinderen wel mee, het liefst 1 persoon uit hetzelfde gezin.
– Het anticonceptiespreekuur gaat weer van start. Is deze afspraak gewenst? Neem dan contact op met onze assistente voor overleg.
– Het hartjesspreekuur op de maandagavond gaat weer van start op afspraak. Bel maandagochtend naar de assistente om een afspraak in te plannen op maandagavond. Ook hierbij geldt dat je partner of kinderen mee mogen komen.
– Tijdens controles en tijdens de echo vragen wij je om een mond-neusmasker te dragen. Als je partner meekomt moet deze ook een mond-neusmasker dragen.
– Indien jij, of iemand anders in huis, klachten hebt/heeft die kunnen wijzen op Corona (koorts, neusverkoudheid, keelpijn, hoesten/niezen en/of benauwdheidsklachten) of in contact bent geweest met iemand die positief getest is voor corona, kom dan niet naar het spreekuur, maar neem telefonisch contact op via 071-4072933.
– Bij binnenkomst op de praktijk graag handen wassen.

– Alle groepsbijeenkomsten (Centering Pregnancy) worden online gehouden. De afspraak van de controle van je bloeddruk en hartje luisteren zal dan apart gemaakt worden.
– Helaas kunnen de voorlichtingsbijeenkomsten nog niet doorgaan. De voorlichtingsavond van de bevalling die vanuit onze praktijk wordt gegeven vervalt komende tijd. Hiervoor in de plaats krijgen jullie een filmpje via de mail rond 30 weken.

Controles in het ziekenhuis (gynaecoloog)
– Liever geen partners mee naar de controles bij de gynaecoloog. Mocht dit toch wenselijk zijn maak dit dan met ons bespreekbaar. Bij acute zorg is partner altijd welkom, indien zonder klachten.
– In het gehele ziekenhuis moet je een mond-neusmasker dragen.
– Heb jij of iemand anders in huis, milde klachten die passen bij het coronavirus? Ga dan niet naar het spreekuur van de gynaecoloog! Kijk onderaan wat je dan moet doen.

Bevallen: Je kan thuis of in het ziekenhuis bevallen
Thuis bevallen:
– Alleen je partner mag hierbij aanwezig zijn
Ziekenhuisbevalling (poliklinisch):
– In de hal, de lift en op de gangen moet iedereen een mond-neusmasker dragen. Op de verloskamer mag de barende het masker afzetten. Aan de partner wordt gevraagd deze op te zetten zodra het medisch zorgpersoneel op de kamer is.
– Blijf als partner tijdens de bevalling zoveel mogelijk op de kamer.

Na de bevalling, het kraambed.
– Vanaf heden kunnen er weer meer kraamvisites plaatsvinden. Als er geen sprake is van een gedeeltelijk medisch kraambed zullen wij in elk geval twee keer langskomen. Bij een van de visites zullen wij de hielprik afnemen. Natuurlijk komen we extra langs als er een medische reden is. De andere dagen nemen we telefonisch contact met jullie op. De kraamverzorgster is onze ogen en oren.
– De nacontrole mag weer op de praktijk plaatsvinden! Dit is ongeveer 6 weken na de bevalling

Vaccin 
Ook over het vaccineren van zwangeren is weer veel veranderd. Het advies vanuit het RIVM is gewijzigd!
Er is geen reden om aan te nemen dat mRna vaccins tegen Covid schadelijk zijn in de zwangerschap. Omdat zwangeren toch een iets verhoogde kans hebben op een opname op de IC is de aanbeveling van het RIVM om ook zwangeren te vaccineren, zodra ze daar een oproep voor krijgen. Ook borstvoeding en een zwangerschapswens is geen belemmering om gevaccineerd te worden.
We merken dat er veel vragen zijn onder zwangeren naar het wel of niet vaccineren. Wij begrijpen dit helemaal. Voor meer informatie en een keuzehulp kun je kijken op:

https://deverloskundige.nl/nieuws/artikel/keuzehulp-vaccineren/464

Je mag hierover natuurlijk contact met ons opnemen of een vraag over stellen bij je controle, zodat wij met je mee kunnen denken.
Verder bieden wij natuurlijk alle zorg die jullie nodig hebben! Bij vragen of onduidelijkheden, neem gerust contact op.