Anticonceptie, wel eens goed over nagedacht?

Heb jij wel eens goed nagedacht over anticonceptie? Jaarlijks raken ongeveer 30.000 vrouwen ongewenst zwanger. Soms doordat ze geen enkele anticonceptie gebruiken terwijl ze wel seksueel actief zijn. Of omdat de anticonceptie niet goed werkt of omdat de huidige anticonceptie niet goed toegepast wordt. Bijvoorbeeld het vaak vergeten van een pil. Anticonceptie is een onderwerp waar bij veel vrouwen nog veel onduidelijkheid over is. Eigenlijk is het gewoon een verzamelnaam voor alle methoden en middelen, die tot doel hebben bevruchting van de eicel door de zaadcel, dan wel innesteling van de bevruchte eicel, te voorkomen.

Als je, op dit moment, geen baby wilt is het dus belangrijk om je goed te verdiepen in anticonceptie en jezelf bijtijds optimaal te beschermen.

Er zijn verschillende anticonceptiemethoden variërend van medicatieloze methoden zoals condooms, temperaturen tot medicatiemethoden zoals de pil of hormoonspiraal. Belangrijk om te weten is dat geen enkele anticonceptiemethode 100% veilig is en de meeste anticonceptiemethoden hebben bijwerkingen. Tijdens het anticonceptie-advies-spreekuur gaan we dus op zoek naar de methode die het beste past bij de wensen die je hebt, waar je het beste op reageert qua bijwerkingen, de methode die het beste past in de levensfase waarin je momenteel zit, of je bijvoorbeeld borstvoeding geeft of nog een kinderwens hebt. Ook kijken we of er gezondheidsredenen zijn om liever voor een bepaalde anticonceptiemethoden te kiezen. En of je lifestyle een reden is om voor een bepaalde anticonceptiemethode te kiezen.

Vooraf aan de afspraak vul je onze vragenlijst in en die bespreken we dus tijdens het consult.

Ben je onlangs bevallen en heb je behoefte aan een consult bij de verloskundige waarbij gezocht wordt naar de anticonceptie die het beste past bij de wensen die je hebt, levensfase waarin je momenteel zit, mogelijke toekomstige kinderwens of borstvoeding ? Maak dan een afspraak via onderstaande link (geef aan bij ” eerste dag laatste menstruatie” dat het om anticonceptiespreekuur gaat) of bel de assistente. De kosten van dit consult bedraagt 30 euro en valt bij de meeste verzekeraars onder de vergoeding.